van IJsendijkstraat 407b - Purmerend

9 ‘levenslessen’ van een freelance fotografe

Marije, hoe doe je dat?!

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dingen voor elkaar krijg als freelance fotografe, als jonge ondernemer. Ik ben ‘pas’ 25, (bijna 26) en morgen, op 1 januari 2018 ben ik 2 jaar fulltime zelfstandig ondernemer. Afgelopen september bestond mijn bedrijf 5 jaar. Daar ben ik natuurlijk super trots op! En ik deel graag een aantal inzichten die ik heb geleerd en/of heb meegekregen de afgelopen jaren!

 1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Hier had ik zelf nog best wel wat moeite mee, en nog steeds wel eens! Ik kon echt heel onzeker worden van de prachtige resultaten van andere fotografen, of de hoeveelheid likes op hun facebookpagina of instagram account bijvoorbeeld. “Er zijn zoveel fotografen die beter zijn dan ik!” dacht ik vaak. Je kunt je hier ontzettend druk om maken, maar daar schiet je niks mee op! Het enige wat je eraan overhoudt is frustratie. En wat is eigenlijk de definitie van ‘beter’? Zijn ze beter omdat ze meer volgers hebben? Of mooier werk maken? Misschien fotografeert diegene al een paar jaar langer en volgers en likes kun je tegenwoordig ook kopen, dus dat zegt eigenlijk niet zoveel.  Je kunt je beter door ze laten inspireren. Haal inspiratie uit hun werk, hun manier van werken, of vraag ze gewoon eens hoe ze iets voor elkaar gekregen hebben dat jij ook graag wil bereiken! Stop vervolgens al je energie in je eigen werk, om steeds iets beter te worden in wat je doet.

vergelijk jezelf niet met anderen

2. Investeer in jezelf, blijf jezelf ontwikkelen!

blijf jezelf altijd ontwikkelen

Mocht je interesse hebben in een gratis inspiratiesessie van mijn business coach; kijk even op haar website: http://www.miss-canvas.nl

Investeren in mezelf is een van de belangrijkste dingen die ik gedaan heb om te komen waar ik nu ben. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie en ik ben vijf jaar geleden spontaan begonnen met mijn bedrijf. Ik wist op dat moment helemaal níets van ondernemen! Ik heb me vervolgens aangesloten bij een netwerkorganisatie om te leren netwerken en om andere ondernemers te ontmoeten. Ook heb ik een traject gevolgd bij een business coach die me heeft geholpen bij het vinden van een niche, het maken van een marketingplan, verkooptechnieken etc. “Dat kost toch geld?” Ja. dat klopt! Maar ik heb er kennis en lessen uitgehaald waar ik de rest van mijn leven als ondernemer wat aan heb. Je hoeft het niet meteen zo groot aan te pakken, maar zorg dat je je blijft ontwikkelen. Ga een workshop volgen bij een fotograaf die je inspireert, ga eens naar een lezing, of lees een marketingboek. Je bent nooit uitgeleerd!

3. Doe waar je goed in bent, doe wat je het liefste doet

Een van de eerste dingen die ik van mijn business coach leerde: Ga doen waar je blij van wordt! Vind je het écht fantastisch om bruiloften te fotograferen? Ga ervoor! en richt je dan volledig op bruiloften. Ben je goed in het fotograferen van huisdieren? Word een huisdierfotograaf.

Dit is waarom ik ervoor gekozen heb om me volledig te richten op fine art fantasy. Daar wordt ik blij van, dus daar ligt mijn focus. Als ik dan gevraagd wordt voor een mooie gezinsfoto? Ik ken genoeg fotografen die daar heel goed in zijn!

blog3

4. Laat je inspireren door je omgeving, & verzamel je inspiratie

Blog4

Zoals ik schreef bij punt 1: vergelijk je niet met andere fotografen, maar je kunt je wel door ze laten inspireren! Zelf haal ik regelmatig inspiratie uit de meest uiteenlopende dingen: van pinterest, uit films, gesprekken met vrienden, uit kunst in musea, of raak in geïnspireerd door de songtekst van een liedje. Het kan zomaar opeens opkomen; opeens heb ik een idee! Ik heb daarom altijd een notitieboekje in mijn tas om nieuwe ideeën te noteren, en ik plak regelmatig inspirerende beelden bij elkaar, totdat het samen één idee vormt. Verzamel verzamel verzamel!

5. Modelfotografie = werken in een team. Je team is net zo belangrijk!

Onthou goed dat de foto niet zou zijn zoals hij is zonder het team! Je model, de makeup-artist en stylist (en ieder ander teamlid) is net zo belangrijk als jij om het uiteindelijke resultaat te kunnen halen. Kies daarom een team waarmee je goed klikt, maak duidelijke afspraken over de foto’s (hoeveel foto’s krijgen ze ongeveer, waar mogen ze geplaatst worden?) en geef het team al-tijd credits! Ik verkoop tegenwoordig ook werk als kunst op een kunstmarkt. Ik heb van te voren met het team besproken welke foto’s verkocht worden, welke vergoeding zij krijgen als ik iets verkoop etc. Je team is belangrijk!

13327443_1028783807206239_677638685089652694_n

6. Maak een toekomstplan

c6bc92881667bf14b11a6645ca761bc6

Het helpt mij heel erg om te bedenken wat ik wil bereiken, in de nabije toekomst maar ook over bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. door het op te schrijven, er plaatjes bij te zoeken en het erover te hebben wordt het al een klein beetje echt. deel het vervolgens op in kleine stapjes, en je hebt een plan!  Het is bewezen dat de kans groter is dat je dromen uitkomen, als je ze zo specifiek en duidelijk mogelijk opschrijft en deelt met anderen. Durf groot te dromen en streef je dromen na!

7. Kijk terug op je successen; schrijf ze op en vier ze!

Het is goed om ambitieus te zijn en plannen te maken, maar sta af en toe ook even stil bij wat je al bereikt hebt en hoe trots je daarop mag zijn! Dit geeft je weer motivatie om door te gaan. Zelf heb ik een ‘doelen’-bord én een ‘resultaten’-bord op kantoor hangen. Ze hangen naast elkaar, en ik probeer zoveel mogelijk van mijn doelen naar mijn resultatenbord te krijgen.

984011_10212705006770210_5893852836271301880_n

8. Fouten maken is niet erg, het is wel erg om niet door te zetten en op te geven

7be20ee99d51569b3e1d0d43c65dc35b

Als het echt je droom is; geef dan niet op! Mensen in je omgeving hebben altijd de neiging om je goedbedoeld advies te geven, maar veel mensen redeneren uit angst en niet vanuit hun passie. “Ga maar gewoon voor een baas werken”, “kies een beroep waar altijd genoeg werk in te vinden is”. En dan de rest van je leven iets doen waar je niet blij van wordt? Dacht het niet! Ik studeerde af middenin de economische chrisis. Mijn stagebegeleider zei dat ik beter bij een bedrijf kon gaan werken. Wat zou er gebeurd zijn als ik hem geloofd had? Tegenslagen horen erbij, en soms zul je een beetje moeten bijsturen, maar als je doorzet is het ‘t 100% waard!

9. “Verzamel” inspirerende mensen om je heen

Praten over je dromen, waar je tegenaanloopt en wat je nog graag zou willen is voor mij super behulpzaam geweest. Vooral op momenten dat ik het zelf even niet meer wist. Ik heb echt heel veel gehad aan andere fotografen, creatieve mensen, en andere ondernemers die ooit tegen dezelfde problemen aanliepen, die succesvol zijn in wat ze doen of die een frisse blik kunnen werpen op je situatie. Ik hou van positieve mensen om me heen. Ze zorgen ervoor dat ik ook positief in het leven sta. Kies iemand uit die je inspireert en vraag eens of je een kop koffie met diegene mag drinken! Ik ben ontzettend dankbaar voor de inspirerende mensen om me heen!

22309099_10214526909076629_8420395850737689791_n

Heel veel succes in 2018!

Heb je er wat aan gehad? Zat er een eye-opener tussen? Laat het me weten! Ik wens je heel veel geluk, succes, creativiteit en inspiratie toe voor het komende jaar. Let’s rock this shit! <3

Liefs Marije

 

Comments (2)

Super mooi beschreven en allemaal zo waar! Dus ja, zeker een eye opener!
Wie goed doet, goed ontmoet en kijk je gaan. Ook al ben ik er niet vaak. Ben je super dankbaar dat je voor mij een nieuw pad heb vrij gemaakt en je mij de ruimte geeft voor nieuwe ideeen. Jij hoort zeker tussen de mensen met de vele volgers en likes 😉 You can do it! You already did!

Heel mooi geschreven en een voorbeeld voor mij en velen. Je hebt nu al gigantisch veel volgers en je bent nog zo jong! Jij bent nu al de vrouwelijke versie van William Rutten en daarbij ook nog eens beschikbaar als veel gevraagd model voor de camera en achter de camera. Dat is zeldzaam! Ik wilde eigenlijk zeggen, jij komt er wel, maar jij bent er al en je leert nog steeds bij. Ben heel benieuwd over 10 jaar. Denk dat jij dat ook bij RTL boulevard o.i.d. achter de desk zit en je mening mag geven. En vragen ze je voor het perfecte plaatje…als jury zekers meedoen! Maar als model ook. Als kandidaat niet, dat is zielig voor je medekandidaten 🙂 , want die ga je zowiezo winnen. Marije, heel veel succes bij je loopbaan. Ik zou zo in je voetsporen willen treden. Heb 100 jaar geleden totaal foute keuze gedaan qua beroep. Kan nog zeggen ze dan…maar de looks van jou mis ik en het talent ook. Ik gun het jou en hoop echt dat jij de opvolger van William gaat worden (als je dat uberhaupt wil, jij wel misschien totaal andere kant op). Succes kanjer!

Leave a Reply

%d bloggers like this: